Kapcsolódj a belső világoddal a hétköznapokban!

A befelé figyelés, a belső jel követése a testünkre és az érzelmeinkre való figyeléssel kezdődik. Épp azért ilyen nehéz a mai világban, ahol rengeteg külső inger ér minket nap mint nap, az elménkre zúdul az információ, a testünk-lelkünk szükségleteit, vágyait és kíváncsiságát pedig megtanultuk elhallgattatni a megfelelések, elvárások, kötelezettségek tengerében. Ebben a blogcikkben néhány egyszerű gyakorlattal segítek újrakapcsolódni a belső világoddal.

Egy jógatanár mesélte, hogy mindig is utálta a porszívózást, ezért egyszer úgy döntött, hogy hagyja az egészet a csudába, és kimegy inkább virágágyásokat rendezni, mert arra érez indíttatást. Délutánra megjött a kedve a porszívózáshoz is. Arra jött rá, hogy ha mindig azt csinálja a házimunkából, amihez éppen kedvet érez, akkor is sorra kerül minden feladat, de derűsen végzi el őket, és furcsa mód még hatékonyabb is lesz, még akkor is, ha a sorrend nem tűnik épp logikusnak vagy gyakorlatiasnak.

Én a tanácsadói praxisomból jól ismerem ezt a jelenséget. Gyakran a kliens egy nagy halom megoldandóval, problémával, nehézséggel érkezik hozzám. Ilyenkor nem próbálom meg feltétlenül kiokoskodni, hogy mivel kezdjünk, hanem a vezettetésre bízom magam. A végére mindig összeáll a kép, jólesően borzongató élmény ilyenkor megtapasztalni, hogy a dolgok nem véletlenszerűek és esetlegesek, hogy minden Rendben van, nekünk pedig elég a következő lépést látni, és a belső hangra figyelni.

jared rice xce530fBHrk unsplash

Összegyűjtöttem számodra néhány egyszerű gyakorlatot, melyek segítségével Te is megérezheted ezt a hétköznapokan.

  1.   Lassan, élvezettel

Ha van olyan tevékenység, amit nem szeretsz, nehezedre esik, vagy ideges vagy tőle (például autóvezetés, mosogatás vagy adóbevallás), próbáld ki a következőket:

  • Legközelebb figyelj közben a saját komfortérzetedre!
  • Úgy ülj vagy állj, ahogy kényelmes, jól eső, kellemes mozdulatokkal végezd a dolgod!
  • Vedd észre, ha valami zavar (hőmérséklet, zaj, a fejedben lévő feladatlisták), és add neki a figyelmed!
  • Ha tudod, változtasd meg a körülményeket!

Így hangolod finomra a befogadó részed.

  1.   Figyelem a fájdalomnak

A fájdalom fontos jelzés, hálásak lehetünk neki. Ha időben észrevennénk, hogy rossz úton járnunk, nem is kellene megtapasztalnunk. Ha valamid folyamatosan vagy rendszeresen fáj, figyeld meg alaposan ezt a kellemetlen érzést! Figyeld meg, mi váltja ki, mitől gyengül, mitől erősödik, mozog-e, növekszik-e! Ez akár fájdalomcsillapító hatású is lehet, de mindenképp sok hasznos információhoz jutsz általa magadról.

  1.   Aranymetszés házilag

Keresd meg a tökéletes arányokat a hétköznapi dolgokban! Kísérletezd ki, hány fokos zuhany esik a legjobban, milyen keménységű ceruzával szeretsz írni, milyen szoknyahossz emeli ki a legszebben az alakod, milyen fényerőnél kellemes olvasnod, és így tovább! Ez elsőre luxusnak és szőrszálhasogatásnak is hathat – ha így érzed, máris találtál valamit, amivel dolgozni lehet.

  1.   Kelekótya teendőlista

Írj egy teendőlistát, de teljesen rögtönözve! Írd fel, mit intéznél el itt és most, ha minden eszközöd és erőforrásod meglenne hozzá! Lehetnek rajta nagy projektek és egészen egyszerű tételek, fontos dolgok és édes kis semmiségek is. Válaszd ki az egyik tételt, és tedd meg felé az első lépést!

Ha ezt mindennap megcsinálod, lassanként szokásoddá válik, hogy a saját utadat járd, és még a végén el is éred egyik-másik nagyratörő célodat!

  1.   Céltalan böngészés

Kövesd a kíváncsiságod! Elizabeth Gilbert „Big Magic” című könyvében azt írja, hogy az inspiráció gyakran nem mindent elöntő szenvedéllyel érkezik, csak apró kis ötletmorzsákkal, amik táncra, kirándulásra hívnak. Ha valami felkelti az érdeklődésed (Hogy készül a jó macaron? Mekkora lehet legnagyobb pók?), nézz utána! Ha tetszik egy könyv borítója, csapd fel! Ha meglátsz egy virágzó fát, szagold meg! És így tovább.

Ez egy nagyon felszabadító játék, és izgalmas helyekre tud elvinni odakint és odabent egyaránt.

Remélem, találtál számodra érdekes ötleteket.

Ha szeretnéd, hogy mindig hozzáférj a vezettetésedhez, a Spirituális Választechnika nagyszerű eszköz lehet a kezedben, érdeklődj az aktuális Alaptanfolyam dátumokról.