A férfi és női energiák összehangolása témakörben a sorozat utolsó részéhez érkeztünk. Ebből a bejegyzésből megismerhetsz egy egyszerű modellt, mely segíthet számodra felmérni a férfi és női energiák működését önMAGadban.

A sorozat korábbi részei:

 1. Polaritás a természetben és az emberben: blog, videó
 2. A jin és jang energiák megjelenése a mindennapokban: blog, videó
 3. A férfi és női energiák szintjének meghatározása önMAGunkban: blog, videó

 

A férfi és női energiák működése a Riemann-Thomann modell szerint

 

A Riemann-Thomann modell az emberi személyiséget két pólus, vagyis a két minőség mentén minősíti.

A női minőség a vízszintes, a férfi minőség a függőleges tengelyen jelenik meg.

A férfi minőség a kontroll, az állandóság, stabilitás, illetve a változás, a változatosság, a rugalmasság jellemzők között mozog, illetve kiegyenlített esetben az origóban nyugszik.

Ennek vonatkozásában érdemes végiggondolni:

 • Vajon mi az, ami bennünk több?
 • Inkább kontrollra, állandóságra, stabilitásra vágyunk?
 • Szeretjük a struktúrákat, a rendszereket, a szokásokat, a rutint?
 • Vagy inkább olyanok vagyunk, akik szeretik a változásokat, a változatosságot?
 • Rugalmasak, flexibilsek vagyunk?
 • Ötleteink vannak, kreatívak, innovatívak vagyunk?

A férfi és női energiák működése önMAGunkban - A Riemann-Thomann modell

A női tengely egyik végpontja a közelség igénye, míg másik végén a távolságtartás, a magány igénye jelenik meg.

A női minőség vonatkozásában tehát az alábbiakat érdemes vizsgálni:

 • Mennyire vágyunk a közelségre?
 • Mennyire fontosak számunkra az emberi kapcsolatok?
 • Szeretjük a harmóniát?
 • Értékeljük az emberekben a megbízhatóságot?
 • Mennyire szeretünk valahova tartozni?
 • Inkább az egyéniségünk kibontakozását szeretnénk?
 • Szeretünk szabadabban létezni?
 • Vállaljuk esetleg a magányt is?

 

A férfi és női energiák működése egymás mellett

 

A Riemann-Thomann modell tengelyei négy személyiségtípust határoznak meg, melyben a férfi és női energiák egymás mellett és egymásra hatva működnek.

Az első csoport tagjai fizikai értelemben vett  állandóságra és alapvetően távolságtartásra törekednek. Ők az ELLENŐRÖK. Jellemző rájuk a tárgyilagosság, a rendszerszemlélet. Ők azok, aki általában felügyelik a környezetüket, hogy minden rendben megy-e. Elsősorban a dolgokkal és a feladatokkal foglalkoznak. Ha az ellenőrök összekapcsolódnak, akkor alakulattá válnak. Ilyen pl. Egy rendőri, katonai alakulat, akik a rend fenntartásáért felelnek.

A második csoport tagjai stabilitásra és állandóságra törekednek, de az emberi kapcsolatokat is igénylik. Ők a CSAPATJÁTÉKOSOK, több csapatjátékos pedig csapatot – együttest, közösséget – alkot. Itt a fő értékek a megbízhatóság, a segítőkészség, az együtt, az “egy mindenkiért, mindenki egyért” szemlélet.

A harmadik csoport esetében megmarad a közelség igénye, de az állandóságot felváltja a változatosság. Ők a VIZIONÁRIUSOK. Manapság viszonylag kevesen vannak, és ez nem véletlen: ehhez a csoporthoz tartozni nagy lelki stabilitást igényel. Ők azok, akik a jövőt nézik, vállalják a kockázatot, és arra törekszenek, hogy valami újdonság jöjjön létre a világban. Ők hozzák létre a team-et, az innovatív csapatot, akik segítenek megvalósítani az újszerű világképet.

A negyedik személyiségtípus a változást, a változatosságot igényli, fő szükséglete a kreativitás. Ugyanakkor inkább feladatorientált, mint személyközpontú. Ők a STRATÉGÁK, akik látják a jövőbe vezető lépéseket, és el is visznek minket oda. Ehhez persze szükségük van egy tömegre, akiket elvezethetnek a céljukhoz. Önállóak és innovatívak.

 

A férfi és női energiák működésének vizsgálata önMAGunkban

 

Ha MAGadat vizsgálod, valószínűleg az összes személyiségjegyet felfedezed MAGadban, de jó eséllyel találhatsz dominánsabb elemeket, amelyek jobban meghatároznak.

Előfordulhat, hogy másképp viselkedsz otthon és másképp a munkahelyeden.

Ami fontos, az az, hogy törekedj arra, hogy minél jobban az origóban legyél. Onnan ugyanis bármerre mozdulhatsz, annak megfelelően, hogy mikor mire van szükség éppen. Ez a szabadság, amit az ÖNmegvalósítás során keresünk: amikor nem a programjaink, berögzült mintáink rángatnak bennünket, hanem saját MAGunk adekvát módon döntünk egy-egy szituációban. Amikor odafigyelünk, és az adott helyzetnek megfelelően a legoptimálisabb módon vagyunk jelen: amikor távolságot kell tartani, akkor inkább a feladatra fókuszálunk, ha kell, akkor inkább közelítünk, és egy öleléssel oldjuk meg a helyzetet. Ha kell, akkor az anyagi stabilitás felé mozdulunk, máskor pedig, amikor erre van szükség, változtatunk.

Az, hogy az origóban legyünk, akkor tud működni, ha kellően stabilak vagyunk érzelmileg, és kellően stabilak vagyunk anyagilag.

Természetesen minden esetben meg lehet vizsgálni, hogy épp melyik térfélen tartózkodunk, illetve hogy jó-e ez nekünk egyáltalán. Ha nem, akkor pedig változtathatunk.

Mindenesetre minden önmunka célja az egyensúly, a harmónia helyreállítása, mely mindenképp beáll önmagától is, csak ez nem mindig kellemes számunkra, hiszen például megjelenhet egy betegség képében is.  Érdemes tehát ennek elébe menni, és tudatosan odafigyelni önMAGunkban a harmóniára.

A következő témánk feldolgozása során azzal foglalkozunk majd, hogyan tudunk méltó társaságot kialakítani önMAGunk számára.