A mai blogbejegyzés témája a férfi és női energiák egyensúlya, illetve egyensúlytalansága.

A sorozat korábbi részei:

  1. Polaritás a természetben és az emberben: blog, videó
  2. A jin és jang energiák megjelenése a mindennapokban: blog, videó

 

A férfi és női energiák megjelenése a mindennapokban

 

A férfi és női energiák folyamatosan jelen vannak, de az egymáshoz viszonyított szintjük pillanatról pillanatra változik – bár bizonyos ritka pillanatokban elérik az egyensúlyi állapotot.

Az energiák egyensúlyára és változására egy hétköznapi példa az egyenletes tempójú biciklizés: ilyenkor a lábak felváltva cselekednek vagy pihennek, vagyis minőségük változik, ugyanakkor a változás azonos ritmusú és mértékű, így összességében kiegyenlítik egymást. (Hozhatnánk a légzést is példának, de valójában az többnyire nincs egyensúlyban, és ezt Te is megfigyelheted MAGadon: van, akinél a kilégzés nehezített, míg másoknál a belégzés működik kevésbé jól.)

 

A férfi és női energiák valójában nincsenek egyensúlyban

 

A sorozat korábbi részeiben már többször előkerült a jin-jang szimbólum, mint a férfi és női energiák szemléltető eszköze, mely ránézésre is rendkívül kiegyensúlyozott. A valóság azonban közel sem ilyen: egészében és részleteiben sem.

Ha az emberi létet tekintjük a fizikai síkon, akkor test, lélek és szellem vagyunk (illetve ezen felül található a Tudat, Felső Én, ami vezérel minket). Amikor a fizikai síkra érkezünk, kapunk egy diszpozíciót a férfi és női minőségek tekintetében. (A diszpozíció (hajlam) az emberrel vele született beállítottság (fiziológiás és pszichológiai tényezők), amely előfeltétele bizonyos képességek, magatartásmódok kifejlesztésének.) Úgy tűnik, ez nem véletlen: amennyiben elfogadjuk, hogy a lélek maga választja meg a születését, akkor az sem lehet véletlen, hogy hol és melyik időpillanatban, illetve milyen körülmények között jövünk a világra. Az életünk folyamán aztán ezen energiák és minőségek segítségével „dolgozunk”, és ezek mentén igyekszünk igaz ÖNvalónk felé.

Az energiák működését talán úgy a legegyszerűbb szemléltetni, ha elképzelsz egy ún. közlekedőedényt: pl. két tartály egy csővel van összekötve. Az egyik tartályban a férfi, míg a másikban a női energiák vannak – képzeld el őket folyadékként.

Ezek az energiák egyensúlyban vannak mindaddig, míg az egyik tartályra nyomást nem gyakorolunk. Ekkor a tartályban lévő folyadék átáramlik a másik tartályba, amely azonban másik minőséget is képvisel. Vagyis ha pl. a férfi minőséget megnyomjuk, megnő a női minőség, és fordítva. Ez történik a szocializációnk során is, melynek során többnyire alkalmazkodunk.

De folytassuk tovább a gondolatkísérletet: ott hagytuk abba, hogy a tartályokban az energiák szintje jelenleg kiegyensúlyozatlan. Az, hogy ez hogyan kerül ismét egyensúlyi állapotba, szintén többféleképpen történhet:

  1. Elképzelhető, hogy a többlet energiával rendelkező tartályban a folyadék (energia) szintje valamiképpen lecsökken. (Ilyenkor egy normál méretű jin-jang szimbólumból egy kisebb méretű jin-jang szimbólum keletkezik).
  2. A másik lehetőség, hogyaz a tartály, amelyben a kevesebb folyadék (energia) van, utántöltődik. (Ez olyasmi, mintha a jin-jang szimbólum kitágulna, megnőne.)

Tehát az egyensúlyi helyzet mindenképp létrejön, csak nem biztos, hogy ennek az árát szívesen megfizetjük.

 

Eszközök az induló férfi és női energiák szintjének meghatározására

 

Azt, hogy milyen “eszközkészlettel” születünk a világra, többféleképpen is meghatározhatjuk.

Egy jó lehetőség, ha radix-horoszkópot készíttetsz magadnak.

Egy másik eszköz, ami némiképp egyszerűbb, de bizonyos szempontból másra való,  szintén alkalmas erre a feltárásra. Ez a kronobiológiai pszichogenetika. Ez egy precízen működő módszer arra, hogy megértsük a MAGunk vagy mások működését, illetve azt, hogy hogyan tudunk egymással jól együttműködni. A kronobiológiából nagyon jól meg lehet érteni a férfi és női energiák, minőségek egymáshoz való viszonyát az említett fizikai, lelki és szellemi síkon, illetve összegészében is.

 

Példák a férfi és női energiák szintjeinek meghatározására

 

Az alábbiakban mutatok két kronobiológiai elemzés példát, melyen keresztül a férfi és női energiák szintjét könnyű megérteni.

1121 A ferfi es noi energiak 1

(1. példa) Kiegyensúlyozott férfi és női energiák

 

1121 A ferfi es noi energiak 2

(2. példa) Kiegyensúlyozatlan férfi és női energiák

Ha még nem láttál ilyen kronobiológiai elemzést, akkor a témánk szempontjából a három számpárt figyeld (Értékek), mely megadja, hogy milyen a fizikai, az érzelmi és az intellektuállis kontúr (vagyis milyen típusba tartozik az adott személy), a számok pedig a csakrák nyitottságára utalnak, illetve arra, hogy az egyes csakrákban mennyire tud áramlani az energia. 

A fizikai szinthez a 2-3, az érzelmihez a 4-5, a szellemihez pedig a 6-7 csakra tartoznak. A számpárok közül a páros csakrákhoz tartozó számok a bal oldaliak, melyek befogadó csakrák, vagyis női minőséggel rendelkeznek, míg a páratlanokhoz tartozók a jobb oldaliak, vagyis ezek mutatják a férfias energiákat, ezek kiható energiák. Ezeknek a pároknak a tagjai egymáshoz képest közlekedőedényekhez hasonlóan viselkednek.

Kiegyensúlyozott esetben síkonként a két minőség viszonylag közeli értéket mutat egymáshoz képest, illetve a két minőség összértéke is hasonló szinten mozog. (1. példa)

Ha azonban az értékek szélsőségesebbek (2. példa), akkor egyértelműen látszik, hogy az egyik minőség hangsúlyosabb a másiknál, ez pedig mindenféle feladatokat ad számunkra az életünkben.

 

Feladatunk a férfi és női energiák kiegyensúlyozása

 

Látható, hogy a diszpozíciónk már a születésünkkor egy vagy több szinten kiegyensúlyozatlan. És bár ez a gondolat elsőre kellemetlen lehet, mégis jobb ezekről tudni, mint egyáltalán nem ismerni önMAGunkat. Ha ugyanis a saját minőségeinkkel tisztába kerülünk, könnyebben tudunk tenni az energiák kiegyensúlyozása érdekében. 

Amennyiben szeretnél egy kronobiológiai elemzést is tartalmazó Életút önismereti alkalmat, fordulj hozzám bizalommal!