A férfi és női energiák összehangolása témakör előző részében azzal foglalkoztunk, hogy mi is a két oldal, és hogyan jöttek létre az egységből. (Olvasd el a sorozat első részét ide kattintva: Polaritás a természetben és az emberben)

A mai részben azzal foglalkozunk, hogyan működnek ezek a jin és jang energiák, és hogyan lehet őket tetten érni, és mi minden történhet velük a mindennapokban.

Milyenek a jin és jang energiák? – Rendszerek a polaritáson túl

A jin és jang energiák tulajdonképpen programok, minták, sémák a tudattalanunkban, mi pedig ezek szerint működünk. Persze nemcsak mi: a világban ugyanígy minden ebbe a két nagy kategóriába sorolható be.

Természetesen léteznek más felosztású rendszerek is, melyek több szempont szerint, árnyaltabban csoportosítják ezeket az energiákat, de a poláris rendszer megértése ezekhez is jó kiindulási alapot ad. Ilyen rendszerek pl:

 • hármas: ajurvéda
 • négyes: elemek (föld, víz, tűz, levegő)
 • ötös: kínai öt elem tan
 • hatos: ezek inkább rejtett 6-os rendszerek, 2*6 felosztásban
 • hetes: csakrák, a szivárvány színei
 • nyolcas: nem jellemző
 • kilences: enneagram
 • leggyakoribb: 12-es (ez a Föld és a bölcsesség száma is): állatövi jegyek

Jin és jang típusú programok

A jang programozás aktivitást jelent: kihatást, cselekvést, kifelé irányuló áramlást. Ugyanakkor a jin programok a befelé irányuló áramlásokkal azonosíthatóak: passzivitás, elfogadás, befogadás.

Fontos azonban megérteni: ezek az energiák egyszerre vannak jelen! Pont, mint amikor járunk: egyik lábunkkal mozgunk, cselekszünk, míg a másik lábunkon állunk, megtartjuk a testünket (passzívan van jelen) – és aztán cserélünk. Amikor adunk, az mindig jang működésmód, amikor kapunk, az jin működésmód. Ezek pedig egymás mellett léteznek, együtt vannak jelen, ugyanakkor gyakran az egyik vagy másik minőség dominanciája figyelhető meg.

Ez a domináns férfias, illetve domináns nőies minőség jelenik meg a jin-jang szimbólumban is (a domináns részbe mindig keveredik egy kicsi a másik színből is).

A jin és jang energiák a mindennapi életben

A mindennapi életünkben ezen energiák megismerését nem csak a különféle dominanciák, hanem egyéb nehézségek is bonyolítják.

Először is: valójában nagyon sokszor mi magunk is összekeverjük, félreértelmezzük az energiákat, vagyis már maga az adott energia típusának felismerése is problémás.

Például a gondoskodást sokan női tulajdonságok közé sorolják, pedig valójában ez egy jang (férfias) minőség, hiszen kihatás, cselekvés történik. Ugyanakkor a tanulást leginkább a cselekvésnek tekintjük (és ennek megfelelően a jang energiákhoz sorolhatnánk), azonban valójában jin minőségű, hiszen befogadjuk a tudást: tapasztalat és tapasztalat feldolgozás.

Érdemes tehát figyelni az azonosításnál, hogy valójában melyikról is van szó.

A másik mindennapi probléma az, hogy a gyakorlati megvalósításnál is összekeverjük ezeket az energiákat: amikor hallgatnunk kellene, akkor beszélünk, amikor cselekednünk kellene, akkor lefagyunk, amikor kérnünk kéne, akkor adunk – és fordítva. Összekeverjük, hogy kihez fordulunk dolgokkal, kihez tartozik valami. (Pl. A kisgyereknek az apukájuktól kellene pénzt kapnia, de ha az anyától kéri, akkor is az anya férfi oldala adja.)

Látható tehát, hogy elég nagy a kavarodás ezen a téren.

Ami miatt azonban ez mégsem baj, az pont az, hogy a jelen kor feladata, hogy ezeket az energiákat harmóniába hozza: a nők próbálgatják, milyen a férfias üzemmód, és a férfiak is bele-beleállnak nőies feladatokba, szerepekbe, energiákba.

További probléma, hogy a két őserő, ősprincípum egységét nagyon nehezen érzékeljük: nem szoktunk például figyelni, hogy miközben beszélünk, a hallgatóság visszajelzéseit is befogadjuk.

A nyugati spiritualitásban kevésbé hangsúlyos, de keleten azt szokták mondani: legyél olyan, mint a nádszál! A nád ugyanis egyszerre erős (jang) és hajlékony (jin), és nekünk is ezt kell tennünk testi-lelki szinten. Ez a rugalmasság, a reziliencia.

Amire még figyelni érdemes az életünkben, hogy a két energia átcsaphat egymásba. Ezt a taoista szimbólumok jól elmagyarázzák: a jang a folytonos vonal, míg a jin két szakaszból áll, és a két jel átalakulhat egymásba: a jang, az egy vonal szétfele húz, és kettészakadhat, a jin, a kettős vonal összefelé húz, és végül összeállhat egy egységes vonallá. Ezt az átcsapást, az energiák átalakulását két szélsőséges viselkedés jól lemodellezi:

 1. Amikor valaki alapvetően csendes és mindent eltűr, elérkezhet egy olyan ponthoz, amikor kitör, sőt kirobban belőle a feszültség (a jin energia átvált jang minőségbe).
 2. Ennek a fordítottja, amikor valaki nagyon erős jellem, aztán egyszer csak mintha elfogyna a lendülete, összeomlik, befordul (a jang energia átvált jin minőségbe).

jin és jang energiák

Betekintés a következő rész tartalmába

Ha ezen elgondolkodunk, kiderülhet, hogy nekünk is van egy dominanciánk, és erről fogok mesélni a sorozat következő részében: vajon hogyan jöhetünk rá, hogy nekünk jin vagy jang dominanciánk van?

Persze, további szempontokat is megvizsgálunk majd:

 • A dominanciánk a saját nemünknek megfelelő vagy azzal ellentétes?
 • Milyen mértékű a két energia bennünk? (Annál nehezebb kiegyensúlyozni, minél nagyobb a különbség, márpedig a cél az, hogy egyensúlyba hozzuk magunkat)

Ennek megfelelően megérthetjük, hogy milyen lehetőségeink vannak egyrészt, hogy az energiák hogyan billenhettek ki bennünk, másrészt, hogy hogyan hozhatjuk ezt helyre.

Amikor a jin energia túl sok, akkor az általában gyengeséggel, elnehezüléssel jár: hosszadalmas, lassú folyamatok zajlanak le, nem tudunk döntést hozni, nehezen változtatunk, stb. Testi szinten ilyen jelenség a fázékonyság, az aluszékonyság, a fáradtság.

Akiben viszont a jang energia teng túl, az jellemzően aktív, cselekvő, gyors, és általában forróságot érzékel (esetleg lázat, gyulladást tapasztal), és a hideget kedveli, ami hűti.

Persze ez egy elnagyolt jellemzés, hiszen az energiák dominanciáját vizsgálhatjuk a fizikai, az érzelmi, valamint a mentális/szellemi szinten is, sőt megnézhetjük a jin és jang energiák mértékét önmagukban és egymáshoz viszonyítva is, vagyis egy nagyon komplex rendszerrel dolgozunk majd.

Addig is, ha ezen túl is szeretnél tovább fejlődni, várlak szeretettel a díjmentes előadásomra 2023. november 29-én, melynek témája a Jónás-komplexus, vagyis hogyan akadályozzuk meg magunkat abban, hogy azzá váljunk, akik vagyunk.